Kunnen wij u helpen

09:00 - 18:00

Breng een bezoekje

 Grote Steenweg 10/0
2431 Veerle

Eetbare bloemen uit eigen tuin: een kleurexplosie op je bord!

De zomer loopt op zijn einde, maar dat betekent niet dat je tuin geen bron van vreugde meer kan zijn. In tegendeel! Nazomer is het perfecte moment om te genieten van de laatste kleurenpracht en deze letterlijk op je bord te toveren. Eetbare bloemen zijn de ster van het seizoen, en ze kunnen je gerechten en drankjes niet alleen opfleuren, maar ook een verrassende smaak geven. In deze blog duiken we in de wereld van eetbare bloemen: welke bloemen je nu kunt oogsten, hoe je ze kunt gebruiken in je favoriete nazomerse gerechten, en hoe je met deze kleurrijke toevoegingen een onvergetelijke indruk maakt.

Waar moet je op letten?

Voordat je de tuin induikt om bloemen te plukken, is het belangrijk om te weten welke bloemen je veilig kunt eten. Niet elke bloem is geschikt voor consumptie, maar er zijn genoeg prachtige opties die zowel je smaakpapillen als je ogen verwennen. Bij het gebruik van eetbare bloemen is het essentieel om een paar belangrijke regels in acht te nemen.

  • Zorg ervoor dat je 100% zeker bent van de soort bloemen die je eet. Niet alle bloemen zijn eetbaar, en sommige kunnen zelfs giftig zijn.
  • Gebruik alleen bloemen die vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke chemicaliën – en die dus biologisch geteeld zijn.
  • Het beste is om zelf bloemen te kweken zodat je precies weet wat erin zit. Kom langs in ons tuincentrum in Veerle - Laakdal voor een mooi aanbod zaden.
  • Was de bloemen grondig voordat je ze consumeert, zelfs als ze uit je eigen tuin komen. Verwijder eventuele insecten, vuil en zorg ervoor dat de bloemen schoon zijn om een veilige consumptie te garanderen.

Laat je keuken op een veilige manier bloeien met de smaken van de nazomer!

Eetbare bloemen uit eigen tuin!

Welke bloemen kun je eten?

De nazomer biedt een overvloed aan eetbare bloemen die niet alleen je tuin opvrolijken, maar ook je maaltijden een bijzondere twist geven.

  1. De Oost-Indische kers is een van die wonderbloemen die de nazomer in al zijn glorie vertegenwoordigen. Met hun pittige, peperachtige smaak zijn de bloemen een geweldige toevoeging aan salades en sandwiches. De ronde bladeren blijven ook eetbaar en kunnen een interessante twist geven aan je gerechten. Deze bloem brengt niet alleen kleur, maar ook een heerlijke smaakexplosie!
  2. De viool is absoluut een tuinklassieker. Ze hebben een delicate, zoete smaak die ideaal is voor het versieren van desserts en drankjes. Voeg ze toe aan een fruitige nazomerse salade, of laat ze schitteren bovenop een fluweelzachte pavlova. Ze zijn klein, maar voegen een flinke dosis charme toe aan je creaties.
  3. Lavendel blijft een vaste favoriet, zelfs in de nazomer. De bloemige, lichtzoete smaak van lavendel is perfect voor het verrijken van desserts, maar ook voor verrassende hartige gerechten. Een vleugje lavendel in een stoofpot of een paar bloemen in een ijsthee brengen de herinnering aan warme zomerdagen terug, zelfs als de avonden koeler worden.
  4. Goudsbloemen blijven vrolijk bloeien tot in de herfst en zijn een fantastische manier om je gerechten op te fleuren. De peperachtige smaak van de bloemblaadjes maakt ze tot een veelzijdige garnering voor salades, soepen, en rijstgerechten. In deze tijd van het jaar brengen ze een zonnige warmte op je bord, zelfs als de dagen korter worden.

Dus pluk je eetbare bloemen, laat je creativiteit bloeien, en voeg een kleurrijke, smaakvolle touch toe aan je gerechten.

Toepassen in drankjes en gerechten

Nu je weet welke bloemen je kunt plukken, is het tijd om je innerlijke chef naar voren te halen. Nazomerse gerechten en drankjes krijgen een feestelijk tintje met eetbare bloemen, en ze zorgen ervoor dat de overgang naar de herfst heerlijk en stijlvol verloopt.

  • Nazomerse bloemenlimonade. Maak een feestelijke nazomerse limo met een handvol viooltjes, lavendel of rozenblaadjes. Deze bloemen voegen niet alleen kleur, maar ook subtiele aroma’s toe die je drankjes een unieke twist geven. Probeer eens bloemen in te vriezen in ijsklontjes voor een extra elegante presentatie!
  • Salades met een kleurige twist. De nazomer is perfect voor lichte, frisse salades die profiteren van de rijke oogst van het seizoen. Strooi wat Oost-Indische kers, goudsbloemen of viooltjes over je salade voor een levendige kleur en een verrassende smaak.
  • Bloemige baksels. Bakliefhebbers kunnen hun creaties naar een hoger niveau tillen met eetbare bloemen. Rozenblaadjes en lavendel zijn geweldige toevoegingen aan koekjes, cakes en taarten. Maak bijvoorbeeld een lavendelcake of versier een eenvoudige citroentaart met rozenblaadjes voor een verfijnde touch.
  • Bloemenboter voor de nazomer brunch. Zelfgemaakte bloemenboter is de perfecte manier om een nazomerbrunch speciaal te maken. Meng eetbare bloemen zoals goudsbloemen of viooltjes door zachte boter en serveer het met vers brood, croissants of scones. Deze boter is niet alleen prachtig om te zien, maar voegt ook een subtiele bloemenaroma toe die je smaakpapillen verwent.

Krijg je trek van, niet?

Eetbare bloemen uit eigen tuin!

Van tuin naar tafel in de nazomer

Het mooie van eetbare bloemen is dat ze een geweldige manier zijn om de laatste kleuren en smaken van het seizoen te vangen. Door bloemen uit je eigen tuin te gebruiken, creëer je niet alleen prachtige gerechten, maar ook een culinaire ervaring die duurzaam en uniek is. Dus, trek je tuinhandschoenen aan en oogst die bloemen – je keuken staat op het punt om te transformeren in een bloeiende oase van kleur en smaak. Kom langs bij ons tuincentrum in Veerle - Laakdal en tuinier smakelijk!